De ce în sarcină ești predispusă la anemie?
În sarcină volumul de sânge al corpului crește cu aproape 50% și este nevoie de mai mult fier pentru a produce o cantitate crescuta de hemoglobina. De asemenea, copilul în creștere și placenta necesită propriile lor rezerve de fier.
Medicul obstetrician va recomanda efectuarea hemogramei la prima consultație prenatală, care permite determinarea hematocritului – care măsoară procentul de celule roșii din plasmă, precum și a hemoglobinei – care determină concentrația de hemoglobina din sânge.
Cum apariția anemiei este frecventă pe măsură ce sarcina progresează, este recomandată repetarea analizei la sfârșitul celui de-al doilea sau începutul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Este absolut normal ca hematocritul și hemoglobina să scadă în cea de-a doua jumătate a sarcinii, când cantitatea de sânge a corpului crește cu 50%, iar cantitatea de plasmă (componenta fluidă a sângelui) crește mai rapid decât masa globulelor roșii – însa nu trebuie să scadă sub anumite valori.
Dacă ai anemie, este posibil să nu prezinti nici un simptom, mai ales dacă este o formă ușoara. Altfel, te poți simți obosită, slăbită sau amețită; desigur, acestea pot fi simptome caracteristice sarcinii, care apar indiferent dacă ai sau nu anemie. De asemenea, poți observa o paloare a tenului sau mucoaselor, cum ar fi la nivelul unghiilor, buzelor sau pleoapelor. Alte simptome sunt: creșterea ritmului cardiac, palpitații, tulburări de respirație și dificultate în concentrare.
Unele studiile au demonstrat o legatură între anemia severă prin deficit de fier și pofta pentru anumite substanțe non-alimentare cum ar fi: gheața, hârtia sau argila, o condiție care se numeste pică. Dacă ai astfel de pofte, discuta cu medicul obstetrician.
Cum se tratează anemia?
Dacă analizele indică faptul că ești anemică, medicul îți va prescrie un supliment de fier. Doza va depinde de severitatea anemiei, însă în general este cuprinsă intre 60 – 120 mg/zi sau mai mult. Pentru a te asigura că absorbi în totalitate fierul, încearca să îl iei pe stomacul gol, cu apă sau suc de portocale, vitamina C favorizand absorbția.
Pe de altă parte, calciul interfera cu absorbția fierului, așa că dacă iei suplimente de calciu sau antiacide ce contin calciu, evită să le iei atunci când consumi alimente bogate în fier sau în același timp cu suplimentul de fier. Din acest motiv, nu lua suplimentul de fier cu lapte, care este bogat in calciu.Bea însă lapte între mese. Aceeași regulă se aplică și în ceea ce privește cafeaua și ceaiul, care conțin polifenoli care împiedică absorbția de fier din suplimente și legume.
Ce efecte secundare pot apare ca urmare a administrării suplimentelor de fier?
Cantitațile mari de fier pot irita tractul gastro-intestinal. Cel mai des apare constipația, ceea ce este oricum o problemă frecventă a femeilor gravide. Dacă suferi de această problemă, încearca să consumi suc de prune, deoarece acesta îți reglează digestia și suplimentează organismul cu fier, în același timp.
Este posibil să eviți problemele stomacale dacă începi tratamentul gradat, cu o cantitate mai scăzută de fier la început, ajungând treptat la doza recomandata sau poți lua suplimentele în doze divizate pe parcursul zilei.
Nu îți face probleme dacă scaunul apare mai închis la culoare, acesta fiind un efect secundar des întalnit.
Cum afectează anemia sănatatea copilului meu și a mea?
Indiferent de nevoile tale de fier, copilul își va lua partea lui înaintea ta. Totuși, la naștere copilul va avea depozite reduse de fier ceea ce va crește riscul de apariție a anemiei ulterior. În plus, există un risc mai mare de naștere prematură sau de a avea un copil cu greutate scăzută la naștere.
De asemenea, anemia prin deficit de fier îți va afecta sănătatea și te vei simti lipsită de energie și vei avea imunitatea scăzută. În plus, dacă ești anemică în perioada mai avansată a sarcinei, există o probabilitate mare să ai probleme în cazul în care pierzi o cantitate mai mare de sânge în timpul nașterii. Te poți simți amețită, ritmul cardiac va fi accelerat sau poți avea și alte simptome care vor impune să stai mai multe zile in spital. De asemenea, este posibil să ai nevoie de o transfuzie de sânge.
Ce pot face pentru a preveni anemia prin deficit de fier?
Ai grijă să iei vitaminele prenatale și să ai o dietă adecvată care include alimente bogate în fier. Carnea roșie este cea mai indicata, dar și carnea de pasare și pestele sunt o sursă bună. În plus, alte alimente indicate sunt: fasolea, tofu, stafidele, prunele, caisele, cartofii, broccoli, sfecla, legumele cu frunze verzi, pâinea integrala și cerealele fortificate cu fier. Important de știut este că organismul absoarbe fierul mult mai ușor din produsele animale, decât din cele vegetale.
*Informații preluate de pe reginamaria.ro
Atunci când am intrat în trimestru al doilea, am refăcut analizele de sânge și mi-a ieșit o deficiență ușoară de fier. Deși încerc să am o dietă cât mai echilibrată și variată, sunt vegetariană (consum pește ocazional) se pare că bebelușul meu îmi consumă rezervele de fier mai repede decât le pot produce eu. Mi-au fost recomandate suplimente de fier și la ultima verificare, analizele au ieșit între valorile normale.
Odată cu suplimentele de fier, ginecologul meu mi-a recomandat să mânânc cât mai multe alimente bogate în vitamina C ca să favorizez absorția fierului (portocale, kiwi, brocoli, etc).
Poate doctorul nu-ți va recomanda să faci un nou set de analize când intri în trimestrul al doilea (mi s-a întâmplat la prima sarcină) și de aceea îți sugerez să i le ceri tu. Mai bine să fim sigure că totul este în regulă cu noi și cu bebelușii nostri, nu?
Te îmbrățișez cu mare drag și îți doresc ce îmi doresc să mie: să fim sănătoase și să naștem bebeluși sănătosi!