În sarcină ți se recomandă să ai grijă de tine și să te pregătești conștient pentru naștere. Este o recomandare incompletă! Deși nu poți fi pe deplin pregătită pentru orice se poate întâmpla după naștere, te poți pregăti încă din timpul sarcinii cu cunoștințe cu ajutorul cărora să navighezi mai ușor prin recuperare.
Poate îți zici că sarcina are 3 trimestre și atunci de ce vorbim despre al patrulea trimestru de sarcină.
Al patrulea trimestru de sarcină este perioada de 12 săptămâni după naștere când mama și copilul trec prin schimbări psihice și emoționale – copilul se adaptează vieții extrauterine și mama se acomodează cu noua sa identitate – cea de mamă.
Dintr-un mediu în care nevoile fiziologice îi erau acoperite de placentă – fără măcar să ceară, trece la alte nevoi neexperimentate până la naștere: somn, foame, igienă, contact!
Alte câteva schimbări semnificative prin care trece bebe:
În viața intrauterină mediul este acvatic, spațiul este limitat, aude un sunet constant (bătăile inimii mamei sale, circulația cordonului ombilical, zgomote intestinale, vocea mamei și sunete din exterior), corpul este acoperit constant de lichid amniotic.
În mediul extrauterin: mediu aerian, nu știe limitele spațiului unde locuiește. Aude sunete necunoscute -fără bătăi constante ale inimii, corpul este acoperit de haine, este liniște…
-
Cum îl poți ajuta pe bebeluș să se adapteze acestei lumi?
După naștere mamelonul mamei secretă un miros asemănător cu cel al lichidului amniotic, oferindu-i bebelușului mesajul că este unde trebuie, că este într-un loc sigur. În brațele mamei găsește ceva cunoscut – simte mirosul mamei și îi aude bătăile inimii, cele pe care le-a auzit toată viața sa intrauterină.
Poți recrea acel sentiment de siguranță pe care copilul tău îl simțea înainte de a se naște, purtând bebelușul într-un wrap, ținându-l în brațe, legănându-te ușor pe mingea de travaliu cu el în brațe.
Contactul piele pe piele (skin to skin) este bine să continue mult timp după naștere. Îmbrățișarea mamei, mirosul și sunetul bătăilor inimii tale sunt calde și familiare. Pe cât posibil, skin to skin este recomandat să fie făcut și cu tatăl astfel încât cei doi să aibă șansa să se cunoască și să se conecteze.
Militez și încurajez alăptarea pentru nenumăratele beneficii pentru mamă și bebeluș dar în același timp sunt conștientă că suntem diferite și fiecare mamă are dreptul să aleagă cum crede că este mai bine pentru ea și bebelușul ei. Indiferent cum alegi să-ți hrănești bebelușul (alăptare exclusivă, alăptare mixtă, formula) ascultă-ți bebelușul și nu programa mesele (mai ales dacă alegi să alăptezi – alăptarea se face la cerere adică când bebe vrea, nu la ore fixe prestabilitate de mamă).
Dacă combini hrănirea cu contactul piele pe piele consolidezi confortul și conectarea cu bebe.
-
Ce înseamnă trimestrul al 4-lea de sarcină pentru mamă?
După naștere toată atenția se mută asupra bebelușului și ca urmare mamele trec cu vederea propria sănătate și bunăstare. Nou-născuții ocupă mult timp. Este foarte ușor pentru proaspăta mămică să fie copleșită în primele săptămâni după naștere din cauza cerințelor de hrănire, de lipsa somnului, de plânsul și de îngrijirea unui copil. Adaugă la asta nevoile recuperării fizice după naștere și modificările hormonale și vei înțelege amploarea situației.
În societatea noastră se pune mare preț pe autonomie și majoritatea femeilor au convingerea că, dacă pot face totul singure în timpul celui de-al patrulea trimestru sunt un fel de superwoman, sunt mame capabile și pregătite. De fapt, acesta este un moment în care e bine să înveți să ceri ajutor și să-l primești.
”Shimbarea pe care o vei traversa va fi una dintre cele mai profunde și transformatoare din întreaga ta viață. Nu te vei mai putea raporta la viață în felul cum ai făcut-o până să ai copil.” (Kimberly Ann Johnson)
E important să discuți cu soțul, să participați împreună la cursurile de pregătire prenatală sau să-i explici care sunt așteptările tale de la el. Mama, soacra, sora – o persoană apropiată cu care te înțelegi bine e binevenită să te ajute să preia responsabilitățile casnice.
Nu-ți dorești un pelerinaj la tine în casă, nu-ți dorești musafiri în primele săptămâni dar dacă nu ai pe altcineva înafară de soț care te poate ajuta, atunci vorbește cu prieteni buni sau alte rude să-ți aducă mâncare gătită, să vină la tine să ajute cu treburile casnice, să stea puțin cu bebe cât tu să te odihnești.
Mănâncă! (Mâncare dens nutrițională)
Ai nevoie de energie dar din sursele potrivite (nu din ciocolată și dulciuri 😉). Asigură-te că mănânci suficiente proteine pentru că te ajută să te recuperezi după sarcină și naștere și susține creșterea rapidă a bebelușului.
Dormi când poți!
Știu, sună cliche și pare evident dar trebuie să dormi. Și bebe are nevoie de timp ca să-și facă o rutină și să se obișnuiască cu ciclurile circadiene așa că obișnuiește-te cu ideea că te va ține trează la orice oră din noapte.
Corpul tău a trecut prin multe în ultimile 9 luni. Recuperarea fizică va lua ceva timp și e indicat să nu-ți pui anumite standarde în felul cum arată corpul tău la anumite săptămâni după naștere. Fii atentă la cum te simți emoțional și psihic.
Mami, tu și bebelușul vostru construiți un univers. Un univers nou în care vă cunoașteți, bebe se adaptează lumii extrauterine iar tu te adaptezi cu tine cea nouă! E un proces care necesită blândețe, compasiune, atenție, grijă iar sprijinul primit din exterior este o binecuvântare! Cere ajutor și permite-ți să-l primești!
Surse:
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/blog/what-is-the-fourth-trimester
https://www.cuimc.columbia.edu/news/mothers-guide-fourth-trimester
The fourth trimester, Kimberly Ann Johnson