Draga mea,
Multe dintre mămicile care mi-au scris mi-au spus că nu găsesc motivație să facă sport și că de cele mai multe ori, deși știu că e bine să facă sport, sfârșesc prin a nu face nimic.
Două exemple:
“Provocarea constă în faptul că de multe ori prefer să stau, să lenevesc și de cele mai multe ori mă mustră conștiința.”
“Motivație – pur și simplu îmi lipsește. Mi-ar plăcea enorm să nu mai pun atâtea kg ca la prima sarcină, dar efectiv nu am suficientă motivație. Nu mă pot motiva singură să încep să fac sport.”
Cred că se întâmplă acest lucru deoarece uneori ne punem obiective prea mari și renunțăm înainte de a începe deoarece ne simțim depășite de situație.
“Daca iti setezi un scop greu de atins, atunci te condamni singură la eșec”.
Ori, de multe ori ne repetăm că o vom face ceva dar amânăm.
Amânăm azi, amânăm mâine și ceva ciudat se întâmplă.
Cu cât amânăm mai mult ajungem să amânăm și mai mult și asta ne seacă de energie. Apar mustrările, simțim rușine, stima de sine scade, apare sentimentul de neputință, frustrare și ca să “scăpăm” de aceste emoții avem tendința de a ne ocupa timpul cu altceva și ne aducem justificări de genul “nu am timp”.
Ce e de făcut?
Fii blândă cu tine.
Atunci când observi o asemenea situație, în loc să te învinovățești vezi cum ești pe moment, cum te simți în corpul tău, respiri adânc și te asculți. Fii sinceră cu tine și vezi care e adevăratul motiv pentru care crezi că tu nu poți reuși.
Începe cu pași mici…foarte mici.
Dacă îți propui să mergi pe jos câțiva kilometri sau să faci 30 de minute de sport poate vei reuși pentru câteva zile însă această sarcină imensă te va copleși și vei găsi tot felul de motive să nu o mai faci.
Alege un exercițiu care e ușor. În loc să faci 20 de flotări, spune-ți că vei face doar 5 flotări. În loc să zici că mergi la o plimbare de 30 de minute, spune-ți că ieși afară pentru 5 minute.
Apoi odată ce obiceiul e instalat te poți motiva să faci mai mult.
Odată ce vezi că ai deraiat, întoarce-te la bază: doar 1 minut. Asta e deja suficient!
Fă primul pas.
În loc să lași mintea și gândurile de genul “și mâine e o zi”, “lasă că de săptămâna viitoare mă apuc” “stai să fac asta și după o să fac și sport” ACȚIONEAZĂ!
Când realizezi că apar gândurile sabotoare și îți vine să abandonezi te apuci de treabă. Fă o flotare, fă ceva! Poate nu ești îmbrăcată cu hainele de sport dar până să ajungi să te schimbi vei realiza că ai renunțat deja. Începe!
Fă mișcare dimineața.
E indicat să-ți faci rutina de mișcare imediat ce te trezești, înainte ca alte activități să te ia prin surpinere. Odată ce ziua începe, e mai greu să sari de pe banda de alergare numită “viață”.
Făcând mișcare dimineața îți începi ziua într-un mod fabulos, Deja te bucuri de primul succes și asta te va energiza pentru întreaga zi. A doua zi vei fi motivată și entuziasmată să-ți faci “activitatea de dimineață”. Vei vedea cum gândindu-te la mișcare te surprinzi că începi deja. E la fel cu cafeaua, te gândești că ai bea o cafea și te vezi că de fapt îți pregătești deja cafeaua, te gândești că trebuie să faci duș și îți iei prosopul pentru baie. Corpul tău răspunde gândurilor tale.
Completează!
Poți face mișcarea de dimineată sau rutina de sport parte a ceva ce deja faci? De exemplu, mergi pe jos o stație de autobuz în drumul tău spre serviciu sau coboară o stație înainte.
Pregătește-te cu o seară înainte.
Dacă vrei să te plimbi, pune papucii aproape, dacă vrei să faci ceva exerciții în casă, pune salteaua (sau pe ce obișnuiești să faci exerciții) pe covor. Odată ce le vei avea pregătite, îți va fi mai greu să găsești motive că nu ești pregătită.
Gândește-te la o modalitate simplă!
Dacă plănuiești să mergi la sală care e la 20 de minute distanță de casă, cu mașina, adaugi un alt strat de complexitate. Trebuie să-ți iei echipamentul,să iei mașina, să conduci până la sală. Toate acestea fac dorința de a te mișca mult mai dificilă.
Gândește-te la ceva mai simplu care nu presupune neapărat mersul la sală: mergi la plimbare, dansează prin casă, fă ceva exerciții ușoare de întindere, fă câteva genuflexiuni.
Nu rupe lanțul!
Un scriitor la început de drum l-a întrebat pe maestrul său cum își poate îmbunătăți stilul de scris. Acesta i-a răspuns: singurul mod de a scrie mai bine e să scrii în fiecare zi. Dacă nu ai făcut mișcare o zi, ai sărit peste un antrenament nu renunța, mergi înainte!
Găsește un partener/parteneră de “suferință”!
Atunci când ai pe cineva aproape cu care să faci mișcare te poate motiva. Poate tu nu ai chef dar colega are și atunci vă motivați una pe cealaltă. Și mai e și chestia că iei responsabilitatea față de cineva și o să-ți fie mai greu să gătești motive serioase renunți.
Fii parte dintr-un grup fizic sau digital care te poate motiva. De exemplu, grupuri de Facebook a mamelor care fac sport.
Nu ai nevoie de multe lucruri ca să te simți mai bine și să ai un tonus bun: doar 10 minute și puțină creativitate.
Care e modalitatea ta de a te motiva să faci sport? Scrie-mi și o voi împărtăși cu alte mămici!