Mama – persoana care trebuie să aibă energie cât 10. Cineva a spus asta și mi s-a părut amuzant. Însă de când sunt mamă am văzut pe propria-mi piele ce înseamnă să nu mai ai energie dar să fie necesar să te comporți ca și cum de-abia te-ai trezit. Sunt convinsă că ce urmează să citești ai mai auzit și poate consideri că e clișeu. Am observat, însă, că atunci când respect cu sfințenie anumite ritualuri mă simt mai energizată și mai plină de viață.
Poate nu e posibil (și de cele mai multe ori chiar nu e!) să ținem cont zilnic de toate aceste aspecte. Știi vorba aceea, nu încerca să mănânci elefantul deodată, taie-l în bucățele. De exemplu, pentru mine cel mai provocator în această perioadă a ”mămiciției” mele, cu un bebe de mai puțin de 6 luni, e greu să pot dormi suficiente ore și să am un somn de calitate. De aceea încerc să fac mai bine la alte capitole, de exemplu mâncare și mișcare.
Nu există o regulă generală care să se poate aplica pentru toată lumea în egală măsură. Cel mai bine e să încerci mai multe metode și să vezi ce-ți face bine ție și stilului tău de viață.
Astea sunt câteva dintre lucrurile pe care eu țin să le respect și poate îți sunt de folos și ție. Nici mie nu-mi iese întotdeauna dar mă străduiesc.
- Începe ziua cu 1 pahar de apă la temperatura camerei în care poți adăuga și puțin suc de lămâie proaspăt stors. Așa ”ungi” motorul deoarece în timpul nopții deși tu ai dormit, corpul tău a lucrat intens la refacere și detoxifiere iar pentru toate procesele a fost nevoie de apă. Te trezești dehidratată și celule tale au nevoie de apă. Dacă nu bei apă și fugi la ibric să faci cafea, se prea poate să ai dureri de cap, să nu te poți concentra foarte bine, să te simți moleșită, etc.
- Încearcă să mănânci la ore fixe așa organismul tău e pregătit pentru digestie.
- Fă mișcare! Orice fel de sport, yoga, pilates, mers alert, urcă scările în loc să iei liftul, fă o plimbare de 30 de minute, fă câteva genuflexiuni, fă câteva ture cu bicicleta prin parc, mergi la patinaj/ski, înot…ORICE (pentru gravide, orice fel de mișcare care este permisă în sarcină)! Important e să te ridici de pe scaun sau canapea și să-ți ridici ritmul cardiac. Eliberează endorfinele și te vei simți mai bine atât psihic cât și fizic. Conform unui studiu al Universității Georgia din USA, chiar și un exercițiu moderat poate mări nivelul tău de energie cu 20%, stimula mintea și corpul și diminua oboseala cu 65%.
- Începe să meditezi. Poți începe cu 5 minute. Ia-ți timp să te reconectezi cu propria minte și să-ți regăsești echilibrul interior. Eu folosesc Insight Timer și îmi place la nebunie această aplicație. Găsești tot felul de meditații (timp și subiecte), muzică de relaxare/meditație, cursuri, etc.
- Ieși în natură și stai măcar 10 minute la soare, așa vei primi energie necesară producerii vitaminei D. Când stai la semafor nu mai ține ochii îndreptați în jos spre telefon, ridică capul și lasă soarele să te mângâie pe față.
- Dormi suficient! Somnul este fundamental pentru o viață sănătoasă. Lipsa somnului are consecințe grave asupra sănătății și a bunăstării noastre: sistem imunitar scăzut, anxietate, depresie, irascibilitate, oboseală, hipertensiune și probleme cardiovasculare, lipsa focusului, incapacitatea de a învăța și de a face noi conexiuni. De asemenea, somnul insuficient încetinește metabolismul și crește nivelul cortizolului, ceea ce determină un apetit crescut pentru carbohidrați rafinați corelat cu scăderea capacității organismului de a arde calorii.
- Fă-ți o rutină de somn. Corpurile noastre au un ritm circadian propriu care se adaptează la un ciclu regulat de somn/trezire. Dacă mergi la culcare la aproximativ aceiași oră în fiecare zi îți vei avea mai multă energie pe parcursul întregii zile pentru că te vei trezi odihnită.
- Odihnește-te mai bine: nu bea cafea după 3 pm, minimizează zahărul înainte de ora de culcare, mănâncă mai devreme seara ca mâncarea să fie deja digerată când mergi la culcare, nu te mai uita la telefon sau laptop cel puțin 30 de minute înainte de culcare, nu folosi becul în dormitor ci mai degrabă o lampă ca să-ți relaxezi ochii, fă dormitorul cât mai confotabil (folosește mai multe perne, arde o lumnânare), citește o carte ca să te relaxezi.
- Hidratează-te! Am tot spus și repet: bea apă, multă apă. Ar trebui să consumi între 2-4 litri de apă zilnic, în funcție de activitatea fizică. Apa este vitală pentru păstrarea sănătății.
- Mănâncă hrană vie: fructe și legume crude. Evită pe cât posibil produsele ambalate care sunt pline de tot felul de chimicale și care nu fac niciun bine corpului și minții noastre. În plus, toate fructele și legumele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale necesare corpului.
- Practică recunoștința și gratitudinea: pentru ce ai în viața ta, pentru oamenii pe care îi ai în viața ta, față de oamenii care te-au ajutat la un moment dat în viață, natură,….Un simplu mulțumesc: activează starea de bine, creează stare emoțională pozitivă și activează eliberarea de hormoni ai fericirii.
Azi îți dau 3 exerciții simple de fitness pe care le poți face oricând. Sunt permise atât gravidelor cât și celor care au născut. Atenție: ar trebui să treacă mai mult de 4 săptămâni de la nașterea vaginală și 8 de la cezariană.
Dacă mai adaugi și câteva minute de încălzire și alte câteva exerciții de stretching după ce vei fi făcut câte 20 de repetări din fiecare exercițiu, ai un antrenament.
Tu ce faci ca să te simți mai bine și mai energizată?