Înainte de a discuta despre grăsimi vreau să subliniez faptul că nu sunt nutriționist sau dietetician și informațiile din acest articol sunt preluate din surse pe care le-am citit și auzit și pe care le-am experimentat pe propria-mi piele. Am avut un mare aha când am urmat un plan de nutriție de 3 luni (WildFit) și când datorită dietei bogate în grăsimi sănătoase și scăzute în carbs burta se aplatizase și am avut rezultate de care am fost mândră.
Cum am reintrodus carbs în dieta mea, pâinea asta bat-o vina, au început balonările. Încerc, din nou, să tai carbohidrații răi (pâine, paste făinoase, orez alb, cartofi) și să mănânc cât mai mulți carbohidrați buni: legume și fructe.
Să revenim la grăsimi. Cert e că fugim de ele ca cel rău de tămâie dar cercetările (și experiența mea) demonstrează că adăugând grăsimi (sănătoase) mâncării noastre ne ajută să scăpăm de grăsimea din corp și să ne îmbunătățim sănătatea.
Dintre macronutrienți, grăsimile sunt probabil cele mai puțin înțelese. Grăsimea nu ne îngrașă. De fapt, grăsimea sănătoasă oferă beneficii ca: mai multă energie, mai mulți nutrienți, ajută la scăderea grăsimii și dă savoare mâncării noastre.
Grăsimile sănătoase recomandate sunt cele nesaturate – mononesaturate, polinesaturate: ulei de cocos, ulei de măsline, nuci, avocado, uleiuri vegetale, ulei de pește, ulei de semințe de in, nuci și semințe, chia, in, ulei de pește, spirulina vegană.
Alte grăsimi benefice sunt acizii grași esențiali: Omega-3 și Omega-6.
Omega-3 este o grăsime sănătoasă importantă care ajută la funcționarea corpului, ajută la menținerea sănătății creierului, poate combate inflamațiile din corp și ajută la controlul factorilor de risc pentru bolile de inimă. Surse de omega 3: chia, in și peștele. Uleiul de in și semințele de in au cele mai mari concentrații dar cum nu prea putem să mâncăm semințele de in așa cu pumnul cum le mâncăm, de exemplu, pe cele de floarea soarelui, trebuie să ne asigurăm că le includem în mâncărurile noastre (în smoothies sau în terciul de ovăz) sau folosim uleiul de in în salate. Atenție, semințele de in trebuie fie măcinate fie hidratate ca să fie asimilate de corp altfel le eliminăm așa cum le-am consumat.
Atât Omega-3 cât și Omega-6 nu se găsesc în mod natural în organism așa că trebuie consumați altfel vom avea deficiențe.
Motivul pentru care aflăm mai puțin despre Omega-6 se datorează faptului că sunt abundențI în alimentația noastră: ouă, nuci, grâu, pâine integrală și majoritatea uleiurilor. Dozele excesive de Omega-6 pot facilita apariția unor inflamații, alergii, riscul de cancer.
Rețetă de smoothie bogat în Omega-3:
- Cană spanac
- Cană apă
- 1/2 cană ananas
- 1/2 cană mango
- 1 banană
- 1 lingură de chia
Pune-le în blender și amestecă-le până la consistența dorită, poți adăuga apă dacă consideri necesar.
Tu cum combini grăsimile sănătoase în dieta ta?
Surse (câteva din ele):
https://www.medihelp.ro/blog/s…
https://www.sanovita.ro/blog/a…