Corpului si metabolismului tau nu le pasă când te antrenezi! Corpul tău va arde aceiași cantitate de calorii, fie că-ți începi ziua cu un antrenament sau dormi puțin mai mult (ai nevoie în caz că ai lucrat până seara târziu sau bebe nu prea te-a lăsat să te odihnești) și te antrenezi mai târziu.
Disclaimer: în caz că ești foarte obosită și trebuie să alegi între somn și un workout, alege somnul. Nu-i vei face niciun bine corpului punând mai mult stres asupra lui și pompând adrenalină. Lipsa somnului are efecte serioase asupra sănătății și stării tale de bine. Somnul trebuie să primeze!
Cel mai bun moment al zilei să te antrenezi e atunci când te antrenezi!
Așadar, cum îți pregătești corpul pentru antrenament fie că te antrenezi la 5 dimineața sau la 9 seara?
Primul lucru dimineața: pregătește-ți corpul pentru antrenament consumând apă. Poți să te antrenezi pe stomacul gol sau să mănânci un măr sau o banană. Magazinele de glicogen ale corpului sunt pline (glicogenul e modul prin care organismul nostru stochează glucoza pentru utilizare ulterioară) așa că dacă te simți bine, te poți antrena pe stomacul gol. Cercetările arată că exercițiile fizice de dimineață creează cele mai bune obiceiuri. Există întreruperi mici sau deloc la asemenea rutină.
Când mă antrenam dimineața, înainte să merg la serviciu, nu săream peste niciun antrenament deoarece antrenamentul de dimineață făcea parte din rutina mea de dimineață. Dacă nu mă antrenam era ca și cum săream peste mic-dejun sau dușul de dimineață. De când stau acasă cu copiii, situația s-a mai schimbat.
Mit
Este un mit că avem nevoie de mic-dejun imediat ce ne trezim sau că ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus. Noile cercetări spun că dacă împingi ora micului-dejun cu câteva ore în zi corpul nostru va ”săpa” în grăsimea înmagazinată stimulând astfel pierderea în greutate. Cu toate astea, eu cred că depinde de la persoană la persoană.
Sfatul meu?
Bea apă imediat ce te trezești. Acest lucru ar trebui să înlăture poftele și să-i ofere corpului hidratarea și energia de care are nevoie pentru a-ți începe ziua. Și mănăncă micul-dejun la câteva ore de la trezire.
Dacă te antrenezi
- dimineața devreme
Dacă nu îți planifici un antrenament de intensitate mare de cel puțin 50 de minute, ar trebui să ai suficient glicogen în corp pentru a te antrena. Dacă te antrenezi pentru mai mult de 50 de minute, mănâncă un măr ca să te ajute să treci prin tot antrenamentul.
- dimineața târziu
Dacă ai copii pe care trebuie să-i duci la școală sau la grădiniță și ai mâncat micul dejun deja, acesta este probabil cel mai bun moment ca să-ți faci antrenamentul. Între mic-dejun și prânz are multă energie pentru a finaliza un antrenament.
- după-amiaza târziu
În cazul în care ”banda de alergat” a vieții cu toate activitățile de peste zi te-a făcut să uiți de tine, acesta e poate momentul cel mai bun să te antrenezi. La câteva ore de la prânz corpul tău are multă energie. În plus, un antrenament după-amiaza te ajută să scapi de moțăiala de peste zi. Când eram însărcinată cu Aaron, după-amiaza, când dormea Adam, era momentul cel mai potrivit pentru mine să mă antrenez. Când el se trezea eu eram ca nouă și puteam face față energiei lui.
- seara
Este diferit de la mamă la mamă și asta depende de programul tău de somn (sau de lipsa acestuia 😁). Și cercetările sunt contradictorii, unele menționează că nu ar fi indicat deoarece e mai greu să adormi (pentru că îți revigorezi ritmul cardiac). La fel, depinde de tine. Și ceea ce merită reținut e că exercițiul fizic, în general, te va ajuta să dormi mai bine în timpul nopții. În ultimul timp, mai ales acum că stăm toți acasă 24/7 îmi este mai ușor să mă antrenez seara, pe la 8.
Dacă alăptezi sau ești însărcinată, asigură-te că mănânci o gustare cu proteine și carbohidrați într-o oră după antrenament (măr cu unt de arahide, o banană cu o mână de migdale, lapte și o felie de pâine integrală) și te hidratezi și în timpul antrenamentului.
Poate nu ai energie sau timp să o faci în fiecare zi, dar încearcă cel puțin la 2 zile (adică o zi cu antrenament și o zi de repaus). Eu am zile și zile, dar dacă sar peste 2 zile fără să fac măcar niște exerciții de yoga sau relaxare, încep remușcările, dialogul interior negativ, frustările…și nu face bine nici mie nici celor din jur. 😉
Tu când alegi să te antrenezi? De ce atunci?