”Ce schimbari poarta sarcina in relatia de cuplu, si cum trebuie sa o mentii sanatoasa. ( Pentru mine, relatia de cuplu e foarte importanta, pentru ca daca mami si tati au o relatie sanatoasa atunci si bebelusul va veni pe lume intr-o familie armonioasa cu baze solide)”
Draga mea, e foarte frumos și adevărat ce spui. Dacă relația dintre părinți e sănătoasă atunci și bebelușului îi va fi bine.
Atât sarcina cât și nașterea bebelușului aduce multe schimbări în dinamica dintre cei 2 parteneri.
Sunt o mulțime de factori care influențează relația dintre cei doi: gravida lucrează? Soțul are un job care presupune lipsa acestuia mai mult de 8 ore de acasă? Cum se desfășoară sarcina? Sunt probleme în evoluția sarcinii? Tatăl se informează cu privire la dezvoltarea sarcinii și se educă în ce privește un nou-născut și schimbările prin care trece mama?
Și sunt mulți alți factori care pot determina cum se va schimba relația celor doi…
Pot să-ți spun din experiența mea. La prima sarcină, mi-a fost greu și deși soțul încerca să țină pasul cu mine și dispozițiile mele care mereu erau când sus, când jos și mai ales că lucram foarte multe ore pe zi, și sâmbăta vreo 5 ore, aveam multe discuții.
Când veneam seara de la serviciu și soțul îmi cerea să ieșim sau să stăm împreună sau să gătim nu știu mai ce, mă înfuriam și începeau reproșurile.
El îmi spunea că e mai bine să renunț la job, eu îi spuneam că îmi place ce fac și nu vreau să-mi schimb viața total pentru că sunt gravidă.
Apoi după naștere, cam primele 2 luni, ne-a fost greu. Eu aveam părerile mele despre ce e bine să fac cu bebe, el le avea pe ale lui (fiind din altă cultură, imaginează-ți!). Hormonii și depresia postnatală, nesomnul și-au pus amprenta asupra relației dintre noi. Eram amândoi foarte stresați, nedormiți și deodată universul nostru s-a schimbat radical.
Însă el mi-a fost alături și a încercat din toate puterile să mă înțeleagă, să mă lase să dorm mai mult, să gătească, să facă cumpărăturile, să pună rufele la spălat (eu mă deplasam cu mare greutate din cauza operației de cezariană) și să facă cam tot ce trebuie prin casă.
În plus, pentru primele 3 luni mama mea venise din România să stea cu noi. Și eu care credeam că-mi va fi mai ușor, din contra, a fost mai greu.
Mama, care a crescut 4 copii și care are 70 de ani are păreri (aș putea spune outdated- adică depășite) și mereu erau discuții. Mama îmi spunea mereu că trebuie să-i dau bebelușului lapte praf că de aia plânge (de foame), trebuie să-i pun căciulă, trebuie, trebuie….tot felul de chestii cu care noi nu eram de acord.
Concluzia este că cel mai important e să discuți cu soțul despre tot ce simți, să-i spui despre schimbările din sarcină și cum acestea te afectează, să meargă cu tine la ecografie și vizitele la ginecolog, să vorbiți despre venirea copilului pe lume.
Oricum relația va fi afectată și-și va schimba dinamica însă e bine să nu aveți situații critice.
Și deși știu că acele luni sunt grele pentru proaspăta mămică, încearcă să-i acorzi atenție și soțului. Atenția ta va fi asupra copilului, vei fi obosită dar și soțul va fi stresat și de aceea nu trebuie să-l neglizezi complet.
”Pana in ce luna ai practicat sportul? Inclusiv luna 9?”
Da, în a doua sarcină până la 9 luni. În ziua când am născut mersesem vreo 5 km pe jos.
Bine, eu mă așteptam să nasc peste vreo 2 săptămâni și faptul că au început contacțiile în timpul serii a fost un fel de surpriză.
Am făcut sport și m-am antrenat și cu greutăți.
De prin luna a 8-a am început să mă antrenez cu greutăți mai mici decât cele cu care eram obișnuită deoarece oboseam foarte mult. Am făcut schimbările pe care corpul meu mi le cerea.
”Nu ma mai recunosc, gandesc diferit, ma cunosc tot mai putin si cred ca e doar inceputul, sunt obișnuita sa stiu si sa inteleg tot ce mi se intampla, dar acum ma simt scapata de sub control.”
Știu ce simți. Cel mai important e să te relaxezi și să fii blândă cu tine și cu așteptările pe care le ai de la tine.
Poate nu o să mai poți face la fel de mult ca înainte de sarcină, poate vei simți nevoia să dormi mai mult, poate o să ai dispoziții care fluctuează foarte mult de la o zi la alta sau chiar și în timpul aceleiași zi.
Acceptă schimbările și păstrează-ți o atitudine pozitivă.
Dacă ești activă (măcar mers pe jos, măcar câteva exerciții ușoare de stretching, ieșit în natură) te va ajuta enorm din punct de vedere emoțional. Te vor ajuta să-ți păstrezi încrederea în tine și în corpul tău, te vor energiza.
Citește despre schimbările care apar lună de lună, care sunt stadiile de dezvoltare ale bebelușului, mergi la control regulat, fii atentă la dieta ta. Nu fast-food, fără mult zahăr procesat, băuturi carbogazoase, nu mai mult de o cească de cafea pe zi sau mai bine deloc. Mănâncă mâncare vie, adică cât mai multe fructe și legume negătite (salate).
”Miscare si exercitiile pot ajuta o sarcina toxica sa depaseasca starile groaznice prin care trece?”
Ce înseamnă o sarcină toxică? Vrei să spui că îți este foarte greu și te adaptezi cu greu schimbărilor sau sarcina nu se dezvoltă cum ar trebui?
Ca și regulă generală, da, sportul și dacă ești activă pe parcursul sarcinii ajută foarte mult. Te ajută psihic și emoțional deoarece îți dă o stare de bine și te încarcă cu acei ”hormoni ai fericirii” care te vor face să te simți mai bine. Iar fizic corpul tău va fi pregătit mai bine tuturor schimbărilor prin care vei trece.
Exercițiile recomandate pentru spate și îngrijirea spatelui în cazul unei operații de cezariană.”
Mușchii abdominali sunt importanți pentru sprijinirea spatelui și pentru a menține o postură corespunzătoare.
În timpul sarcinii, mușchii tăi abdominali s-au întins și s-au slăbit. De aceea trebuie să lucrăm la refacerea elasticității lor și revenirea la normal.
Exerciții pentru mușchii abdominali
- Așează-te pe spate, cu genunchii îndoiți și picioarele depărtate.
- Inspiră: lasă abdominal să se ridice.
- Expiră: încordează ușor mușchii abdominali inferiori trăgând partea inferioară a abdomenului spre interior, spre coloana verticală (ca și cum ai vrea să intri în niște pantaloni strâmți.
- Menține-te în această poziție timp de 5 secunde. Repetă exercițiul de 5 ori, de 3 ori pe zi.
Retrage-ți mușchii abdominali profunzi (mușchii transervs abdominali) în timpul unor activități precum ridicarea copilului în brațe sau mersul pe jos.
Cum îi activezi corect?
- Inspiri și lași abdomenul să se ridice.
- Expiri trăgând buricul spre coloana verticală și elibrerând tot aerul din abdomen, scoțând un sunet de ȘȘȘȘȘ când faci asta (sau ca atunci când suflii cu putere ca și cum ai stinge o lumânare).
Pe măsură ce devii mai puternică, poți face exercițiile asezată, în patru labe și in picioare. Crește treptat încordarea până la 60 de secunde.
Balansări pelviene
- Așează-te pe spate, cu genunchii îndoiți și picioarele depărtate.
- Inspiră: lasă abdominal să se ridice.
- Expiră: încordează partea inferioară a abdomenului trăgând mușchii abdominali spre interior, spre coloana verticală și lipește partea inferioară a spatelui de podea/pat.
- Menține această poziție timp de 5-10 secunde și apoi relaxează-te.
- Repetă de 10 ori.
Îngrijirea spatelui
- Atunci când ridici ceva, îndoaie genunchii, menține spatele drept și încordează-ți mușchii planșeului oelvian și mușchii abdomenului. Ține obiectul cu fermitate și aproape de corp. Asigură-te că suprafețele de lucru sunt la înălțimea taliei (de ex. Atunci când faci baie copilui sau când îl schimbi).
- Caută o poziție comodă pentru alăptat. Așează-te pe scaun sau suportă-ți spatele de o pernă ca să stai confortabil. Pentru a ridica copilul la piept foloșeste perne.
- Începe să mergi ușor de îndată ce durerea/disconfortul îți permit acest lucru, crește treptat distanța parcursă, apoi treci la plimbări de 30 de minute în fiecare zi. Așteaptă să treacă cel puțin 8 săptămâni până să treci la exerciții mai susținute.