Totul e pe repede înainte
Când este vorba despre nașterea copilului, unele lucruri sunt făcute doar pentru că așa se obișnuiește și nu pentru că ar fi cercetări care să susțină acest lucru.
În 1960, odată cu introducerea oxitocinei artificiale cu scopul să scurteze faza a treia a nașterii (după nașterea copilului până la delivrența placentei) clamparea imediată (prematură) a cordonului omibilical a devenit rutină. S-a întâmplat asta în ciudat evidențelor că această practică privează copilul de aproximativ 30% din volumul de sânge.
Încă se practică asta deși există studii care demonstrează exact opusul – beneficiile clampării întârziate a cordonului sunt imense pentru copil.
Clamparea imediată a cordonului ombilical este o intervenție în procesul natural al nașterii înainte ca fiziologia să fie completă. Concepția și sarcina sunt un miracol pe care doctorii ginecologi nu-l pot explica în totalitate, dar acest proces (miraculos!) continuă după ce copilul se naște. După naștere au loc schimbări importante în sistemul circulator al sângelui fetal care îi permit copilului să trăiască după ce placenta și-a încheiat menirea. Când acest proces de tranziție la viață extrauterină este complet, cordonul ombilical încetează să pulseze și placenta se separă mai ușor de peretele uterin.
În ultimii ani s-a dezvoltat o întreagă industrie (foarte profitabilă) care ne recomandă nouă, părinților, să plătim pentru a depozita sângele copilului din cordon și apoi să plătim un abonament anual. Conceptul de marketing al acestor firme potențează ideea că dacă copilul dezvoltă un anumit tip de boală în viitor putem folosi ca tratament celule stem stocate.
”Părinții s-ar putea întreba de ce își asumă un risc clar cu sănătatea bebelușului lor acum, de dragul unui beneficiu speculativ în viitor. Cine beneficiază?
Profesor Susan Bewley, Kings College din Londra.
Nu este sângele din cordonul ombilical ci sângele bebelușului care se află în afara corpului său. Bebelușul are nevoie de acest sânge, care îi aparține până la urmă.
Paradoxul alegerilor noastre
Ne dorim ce este mai bine pentru copiii noștri dar din nefericire, uneori, luăm decizii care le fac mai mult rău decât bine. Hai să dezvoltăm ideea.
La începutul anilor 1970 Nestle a făcut publicitate laptelui formula ca fiind mai bun decât laptele matern și au fost crezuți. Asta a dus la moartea mai mult de 1 milion de copii anual în țările subdezvoltate. Dar compania a continuat să crească la bilioane de dolari în ciuda proceselor prin care au trecut.
Companiile comerciale de recoltare a celulelor stem cer mulți bani părinților pentru a stoca celule stem pentru aplicații terapeutice care s-ar putea să nu se realizeze niciodată. Ei fac bani cu prețul sănătății actuale a copiilor noștri. Din nou, îi credem și le încredințăm sângele copilului nostru (care este fundamentul unei vieți sănătoase). Cu ce preț? Cu prețul sănătății copilului nostru și chiar, cine știe, generațiilor viitoare.
De frica de a nu fi de ajuns, din dorința de a le asigura o viață cât mai bună ajungem să credem minciunile oferite pe tavă de companiile farmaceutice. Ei continuă să mintă și să câștige bani și noi încetăm să mai credem în natura lucrurilor, în capacitatea corpului nostru de a naște, a hrăni și a crește un nou-născut.
Ce este clamparea optimă a cordonului ombilical?
- Clamparea optimă a cordonului este opusul clampării imediate a acestuia. Clamparea optimă este ceea ce este optim pentru fiecare bebeluș având în vedere circumstanțele sale la naștere.
- Majoritatea bebelușilor nu au complicații la naștere iar cordonul poate fi lăsat până când acesta încetează să mai pulseze și copilul a tranziționat natural la viața extrauterină.
- Pentru bebelușii care sunt prematuri sau au probleme de sănătate la naștere, este esențial ca, cordonul să fie lăsat să pulseze pentru 60 de secunde sau mai mult dacă este disponibilă resuscitarea la pat.
- Clamparea imediată sau prematură a codonului este o intervenție de rutină, practicată la nivel global. Iar cercetările arată că îi privează pe bebeluși de aproximativ 30% (în bebelușii prematuri aproximativ 50%) din volumul sanguin.
- Cercetările arată că imediata clampare provoacă anemie cu deficit de fier care are impact asupra dezvoltării neurologice și învățării.
- Organizația Mondială a Sănătății estimează că 43% din toți copiii sub 5 ani au deficit de fier și cauza principală este clamparea imediată a cordonului ombilical.
- Anemia influențează sănătatea pe termen scurt și lung a copilului.
- Clamparea imediată privează copiii de peste un milion de celule stem care sunt elementele de bază ale vieții.
- Bebelușul pierde aproximativ 30% din celulele albe care sunt folosite pentru lupta împotriva infecțiilor.
Alte beneficii ale clampării întârziate a cordonului ombilical
Beneficii pentru copiii la termen:
-
Niveluri mai ridicate de hemoglobină și hematocrit
-
Niveluri mai mari de feritină timp de șase luni
-
Îmbunătățirea abilităților sociale și motorii fine la vârsta de 4 ani, în special la bărbați
-
Risc redus de anemie prin deficit de fier până la vârsta de 6 luni
Beneficii pentru copiii prematuri:
-
Risc scăzut de enterocolită necrozantă
-
Creșterea hematocritului
-
Incidența redusă a hemoragiei intraventriculare
-
Nevoia redusă de transfuzii de sânge pentru tensiune arterială scăzută + anemie
-
Scăderea detresei respiratorii
-
Scăderea sepsisului cu debut tardiv
-
Rezultate neurologice îmbunătățite
”Nicio altă specie de mamifere nu-și separă imediat puiul de cordonul ombilical și placentă. Este cumplit și contraindicat medical. Cred că oricine privează un nou-născut de propriul volum de sânge este criminal. Este timpul să oprim această practică dăunătoare a clampării imediate a cordonului ombilical la bebelușii.”
Robin Lim, moașă
Dacă ești informată, știi drepturile tale și cele ale bebelușului și vorbești cu doctorul tău înainte de naștere sunt șanse ca lucrurile să se întâmple în direcția în care-ți dorești! Dacă e să rămâi cu o idee după acest articol, rămâne cu asta: clamparea după 1 minut e mult mai bună decât clamparea imediată a cordonului iar dacă cordonul e lăsat până nu mai pulsează e ideal. Se poate și în România!